Dewer

A Föld 10 legveszélyesebb városa és országa

2023. június 10. - Dewer_

Nemrégiben jelent meg több angol nyelvű oldalon is (például a statista.com portálon), a világ legveszélyesebb városainak frissített listája, mely nagyon érdekes tanulságokkal és információkkal szolgál. Az első mindjárt az, hogy az első 10-ben 7 mexikói település található, ami alapján azt a téves következtetést vonhatnánk le, hogy Mexikó ma a legveszélyesebb ország Földön. Ám, ha kifejezetten országokra keresünk, egy másik érdekes listát találunk, például a worldpopulationreview.com oldalán. Ezen Mexikó nincs az első 20-ban sem. De nézzük előbb a városok listáját, mely a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma alapján készült.

legveszelyesebb_varoslista.jpg

Forrás: statista.com

Ezen az ábrán jól látszik, hogy a legelső, a mexikói Celaya városa, mely Mexikóvárostól alig 260 km-re fekszik északra. Itt követik el a legtöbb gyilkosságot napjainkban. Drogbandák garázdálkodnak, sok az emberrablás, virágzik az alvilág és hatalmas számban választják a bűnöző életmódot a külterületek fiataljai. A lista folytatásában is főleg mexikói települések szerepelnek, majd jön egy város az USA területén: St Louis (Missouri), illetve az utolsó két helyen egy brazil (Fiera De Sanatna) és egy Dél-afrikai település (Cape Town).

Nagyon érdekes a legveszélyesebb országok listája is. Ezt az úgynevezett Global Peace Index alapján állítja össze az ausztrál központú Institute for Economics and Peace. A szervezet kutatói 23 szempont alapján vizsgálják a Föld országait és a végső sorrend kialakításában olyan adatok játszanak szerepet, mint például a terrorcselekmények száma (és aránya), a háborús helyzet az adott országban (vagy annak esélye), illetve a gyilkosságok száma, a politikai instabilitás, a politikai terror, a katonai fellépések megléte (esélye) ... stb.

jemen_utcakep.jpg

Tipikus jemeni utcakép a világ második legveszélyesebb országából. Forrás: LINK

Talán nem meglepő, hogy a legveszélyesebb országok listájának első helyezettje a tálibok uralta Afganisztán, ahol egyes országrészeket fegyveres csoportok uralnak és a központi vezetés is diktatórikus. A talibán kormányzat mereven ragaszkodik a Saría betartásához, mely ősi (középkori) vallási előírás-rendszer. Az országban mindenért büntetés jár, ami ettől eltér. Második helyezett a listán a háborúban (és polgárháborúban) álló, vallási harcok színteréül is szolgáló Jemen (az Arab-félszigeten), ahol 2015 óta állnak harcban egymással az északi, síita hútik és a déli szunniták. Bronzérmes a Közel-keleti Szíria (melyet szintén háborús konfliktusokkal sújtott terület).

legveszelyesebb_orszagok.jpg

Talán az sem meglepő, hogy a lista negyedik helyezettje a szomszédaival folyamatosan háborúzó és a határai mentén élőket állandóan fenyegető Oroszország. (Bár ide tartozik az is, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna éppen csak lemaradt a felsorolásból, hiszen a 11. helyen áll.)

Az ötödik és a hatodik helyen két afrikai ország található: a nemrégiben létrejött Dél-Szudán (mely teljes belső anarchiában él) és a Közép-Afrikában ugyancsak instabil belső viszonyokat felmutató Kongó. Végül ott van még a 10-es listán: Irak, Szomália (Afrika szarva), Közép-Afrikai Köztársaság és Szudán. Ezek közül Szomália és Szudán története a legérdekesebb.

Szomáliában 1990 óta zajlik polgárháború, mely belső anarchiát okozott az országban: 1991 tavaszán Szomália ketté is szakadt: északi részén megalakult a két Magyarországnyi területű Szomáliföld (4 millió lakossal), délen pedig megmaradt régi nevén Szomália 4 Magyarországnyi területen (16 millió fővel). A déli részben azóta is teljes a káosz és a humanitárius katasztrófa folyamatosan fenyegeti a népességet. 1993 októberében még az USA is beavatkozott (és az ENSZ) egy ilyen megakadályozására. (Erről készítette el híres filmjét Ridley Scott, Sólyom végveszélyben címmel.)

afrika_map.jpg

A 10 legveszélyesebb országból 6, Közép-kelet-Afrikában és az Arab félszigeten.

Szudán 2005-ben szakadt ketté, amikor a hatalmas ország déli része autonómia jogokat nyert (és 2011-ben hivatalosan is létrejött Dél-Szudán állam). Az ekkoriban létrejövő déli állam az egykori Szudán egynegyedét teszi ki 12 millió lakossal. Az északi rész főként arabok lakta, sivatagos terület, muszlim vallás-többséggel, míg délen nagyobb részt feketék laknak egy erdőségekkel, mocsarakkal teli területen, 60%-ban keresztény vallású népességgel.

Felhasznált források:

dewer_alsolec.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dewer.blog.hu/api/trackback/id/tr10018142654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanga Parbat 2023.06.10. 14:19:56

Jemenben, Szomáliában, Afganisztánban az utcai járókelők is automata fegyverekkel mászkálnak és mindennapos, hogy vagy a karhatalom végez ki valakit (pl a saria megsértéséért) vagy simán egy helyi hadúr egyik egysége kezd gyilkolászásba.

Fritz Gerlich 2023.06.11. 19:31:38

A városok esetében a bűnözés, főleg a drogbandák okozta gyilkosságok a meghatározóak, míg az országok esetében a belső anarchia, polgárháború és terror döntő jelentőségű. A mexikói Tijuanában simán lelőhetnek egy mindennapos utcai lövöldözésben (ha rosszkor vagy rossz helyen), míg mondjuk Jemenben akár egy háborús helyzetben is ott találhatod magad (mely éppen akkor alakul ki) két csoportösszecsapásában és akkor még nem taglaltuk, hogy európai külsővel bármikor elrabolhat egy iszlamista csoport bárhol a Közel-Keleten vagy egy belső afrikai államban.

Nanga Parbat 2023.06.11. 20:58:11

@Fritz Gerlich: Egyik sem jobb lehetőség a másiknál. Egyetlen megoldás: messze elkerülni ezeket a helyeket!

Dewer_ 2023.06.12. 11:50:28

@Nanga Parbat: Igen. A közbiztonság mindkét kategóriában fontos szempont, a városoknál is meg az országoknál is. A különbség annyi hogy a városoknál egyetlen mutatót néztek, az országok esetében pedig egy részletes szempontrendszert.
süti beállítások módosítása