Dewer

Kína 12 pontos béketerve

2023. február 27. - Dewer_

Az orosz - ukrán háború egy éves évfordulóján Kína közzétette 12 pontos béketervét, mely a fegyveres konfliktus feloldására és a további harcok befejezésére irányul. (A képen: Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke.)

hszi_csinping.jpg

A kép forrása: straitstimes.com

A putyini Oroszországgal egyre szorosabb gazdasági - katonai kapcsolatokat kialakító Kína béketerve tipikusan önérdekeket szolgáló javaslat mely kiemeli például Kína részvételét az újjá-építésben. A javaslat-terv pontjai sokkal inkább kedveznek Putyinnak, mintsem az ukrán oldalnak. Fontos pontot kap benne például az orosz ellenes szankciók azonnali felfüggesztése, de az már nem, hogy Oroszország hadserege kivonuljon Ukrajna területéről. Pozitívuma ugyanakkor az atomerőművek nemzetközi felügyelete az atomfegyverek bevetésének tilalma, a humanitárius ENSZ segélyek Ukrajnába juttatása és a Fekete-tengeri gabonakereskedelem biztosítása. De nézzük azt a bizonyos 12 pontot, mely jottányit sem változtat az újra kétpólusúvá alakult világrend jelenlegi képén (mely legutóbbi posztunk témája volt) ahogyan szerintünk igazságos megoldást sem kínál Hszi Csin-ping terve.

  1. Minden ország szuverenitásának tiszteletben tartása. 
  2. Valamennyi ország jogos biztonsági érdekeit és aggályait komolyan kell venni, és megfelelően kell kezelni. 
  3. Az ellenségeskedés beszüntetése. A lehető leggyorsabb közvetlen párbeszéd Oroszország és Ukrajna között a helyzet fokozatos enyhítése és végül az átfogó tűzszünet elérése érdekében. 
  4. A béketárgyalások folytatása, A válság mielőbbi békés rendezése. 
  5. A humanitárius válság megoldása. Az ENSZ-t támogatni kell abban, hogy koordináló szerepet játsszon a humanitárius segélyek konfliktusövezetekbe történő továbbításában. 
  6. Civilek és hadifoglyok védelme. Kína támogatja a hadifogolycserét Oroszország és Ukrajna között, és felszólít minden felet, hogy teremtsenek ehhez kedvezőbb feltételeket. 
  7. Az atomerőművek biztonságban tartása a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aktív szerepével.
  8. A stratégiai kockázatok csökkentése. El kell kerülni és meg kell akadályozni a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést vagy atomfegyverek használatát. 
  9. Gabonaexport elősegítése a Fekete - tengeri egyezmény betartása.
  10. Az egyoldalú szankciók leállítása.
  11. Az ipari és ellátási láncok stabilizálása. Közös erőfeszítésekre van szükség nehogy a válság megakadályozza a nemzetközi együttműködést az energia, a pénzügy, az élelmiszer-kereskedelem és a szállítás terén. 
  12. A konfliktus utáni újjáépítés elősegítése. Kína kész segítséget nyújtani és konstruktív szerepet játszani ebben a törekvésben. [forrás]

china_flag.jpg

A kép forrása: mehrnews.com

Ha valóban objektív béketervet szeretne a világ, akkor azt talán nem egy orosz-párti kommunista diktatúrától kellene várni. Erre sokkal alkalmasabb lenne az ENSZ egyik független szakértői köre. A végső békében mindenképpen szerepelnie kell(ene) az orosz agresszió beszüntetésének és az orosz támadó csapatok visszavonásának a nemzetközileg elismert határok mögé. Ez afféle alap a további pontokhoz, melyekben valóban lényeges az atomerőművek nemzetközi ellenőrzés alá helyezése és a humanitárius katasztrófák elhárítása. A további békepontokról viszont egészen biztosan nagy viták lesznek még a világ nagyhatalmai között.

dewer_alsolec.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dewer.blog.hu/api/trackback/id/tr5418059890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2023.02.28. 23:11:32

Gondoltam, hogy ez nem megy majd ki az Indexre! Túl orosz-ellenes és kritikus.

Dewer_ 2023.02.28. 23:12:20

@Jerico: A világ értelmesebbik fele orosz-ellenes és elutasítja a zsarnok Putyint. Csak itt van ekkora ruszománia.

Dewer_ 2023.02.28. 23:14:04

@Jerico: Bár abban van valami, hogy 10 db oroszokkal szemben kritikus posztból 1 db megy ki, míg Oroszpárti cikkek esetében 10-ből 9 lehet a címlapon.
süti beállítások módosítása