Dewer

Mennyi évre vagyunk a világvététől? Sajnos belátható időnyire

2023. május 01. - Dewer_

Jósnak kell lennie annak, aki megmondja, hogy milyen lesz a világ néhány évtized múlva, a nem túl távoli jövőben (de már az én generációm halála után). Nehezen megmondható, ám belegondolunk abba, hogy a ma látható folyamatok és tendenciák meghosszabbítása hová vezet, akkor azért kirajzolódik egy bizonyos jövőkép. Egy nem túl szép jövő-kép. Persze nem mindegy, hogy épp hány évesek vagyunk. Ha például most 25 körül jár valaki, akkor a 25-30 évvel későbbi világot még láthatja. Ám ha 50 körüliek (like me) akkor már nem biztos. Én most arra vállalkozom jelen posztomban, hogy a kb 25-30 év múlva legvalószínűbb világ-helyzetről írjak. Lesz, aki olvasóim közül látni fogja, sokan viszont nem. És nem biztos, hogy az előző csoport jár majd jobban.

haboru.jpg

Ha a világ biztonságpolitikai helyzetét vizsgáljuk, akkor egy következtetés mindenképp valószínűsíthető: minden egy világháború felé mutat. Ez egészen biztosan be fog következni, csak azt nem tudjuk pontosan mikor és mekkora pusztítást okoz majd. Akik ma 40-50 évesek, azok elmondhatják: ők az utolsó olyan generáció tagjai e bolygón, akik utolsóként élhették le életük nagyobb részét békében. Ám az ennél fiatalabbakra ez már biztosan nem lesz igaz. Ők bizony "kikapják" a nagy világégést (fiatalon vagy középkorúan).

Ma a világ legnagyobb atomhatalma, Oroszország (mely a legtöbb atomtöltettel rendelkezik) egyértelműen menetel egy világháború kirobbantása felé. Ha történelmi analógiát keresünk (és jómagam történészként miért is ne tenném ezt), akkor most bizony kb 1939 tavaszán-nyarán lehetünk. Az akkori világ baljósan tekintett Németországra (ahogyan most a putyini Oroszországra), de nem tudhatta senki, hogy hónapok múlva (1939 szeptember 1-én) kitör majd a világháború, 50 millió ember halálát okozva. Ahogyan most sem tudjuk mi lesz. Élt akkoriban egy német újságíró, bizonyos Fritz Gerlich, aki történész is volt és látta előre, hogy mi fog bekövetkezni, ahogyan most is akad (rajtam kívül is) olyan történész, aki tudja, látja.

Talán 3-4 év és kialakul a két nagy katonai tömb szembenállása: az egyik oldalon a NATO tagországokkal, a másikon Oroszország szövetségeseivel. Ez utóbbi tábor nagyon nagy erőkkel formálódik napjainkban, de végleges  összetételére még várnunk kell. Szinte bizonyosan tagja lesz Kína, India, Irán, Észak-Korea és persze a szovjet utódállamok egy része (pl Kazahsztán, Fehéroroszország ...stb. Innentől újabb 3-4 év kell majd ahhoz, hogy a két szövetség felkészüljön a harcra. A III. világháború kirobbanása tehát kb 7-8 év múlva a legvalószínűbb, úgy 2030-2031 körül. Az első csapások a nagy világ-városokat és nagyobb katonai bázisokat érik majd. A világgazdaság összeomlik és jön az éhezés két évtizede, ami alatt feléljük minden élelmiszer-készletünket. Körülbelül 2050-re (a háború megkezdésétől számított huszadik évre) az éhínség elpusztítja a Föld lakosságának 80-90 százalékát.

nuclear_war.jpg

Az éhínség ugyanis egyenes következménye az atomfegyverek bevetésének, melyek megmérgezik a teljes földi ökoszisztémát: levegőt, vizeket és a talajt is. És mindenhol. Nem csak ott, ahol bevetik az atomot. A Föld ugyanis egy tökéletesen összefüggő rendszer. A fogyasztható élelmiszereket csakis a konzervek jelenthetik, ám ezek készletei hamar kifogynak. Az én korosztályom a háború első 6-7 évét élheti végig max (ami innentől kb 14-15 év [8 év a háborúig + 6-7 év a harcokból]), de így is megélhetjük a 64-65-öt, ami már majdnem egy egész élet. De mi vagyunk az utolsók.

az utolsó béke-generáció

A mi üzenetünk az, hogy ne tegyétek, akadályozzátok meg. A saját érdeketekben. Sajnos nem sokat tehet a világ. Vagy nagyon is sokat? Ezt nálam okosabbak döntik majd el. Vagy nem. Sajnos Fritz Gerlichre sem hallgatott senki.

csik_uj.jpg

Ez a blog-bejegyzés soha nem kerülhet ki a világhálóra (soha nem fogják engedni, hogy kikerüljön), ha mégis valahogyan rábukkantál, tagja vagy azon keveseknek, akik belepillantottak valamibe, amibe nem jó belelátni. Felejtsd is el gyorsan!

dewer_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dewer.blog.hu/api/trackback/id/tr8318114846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása